kolmapäev, 15. aprill 2015

Artiklid meist.

Meie vana blogi leidmiseks - vaata siia.

Vormsi valla leht Vormsioormsö meie artikkel "Märkajate grupi fotolaager Vormsil" vaata siia. Sama artikkel on ka olemas Antsla Gümnaasumi kodulehelt vaata siia.

Koolisilmas ilmus artikkel "Fotolaager" vaata siia.

Antsla valla lehe 2014 detsembri kuus ilmus artikkel "Aastaajad fotorajal" vaata siia.

Antsla valla lehe 2014 juuni kuus ilmus artikkel "Fotolaager Vilsandil" vaata siia. Sama artikkel on olemas ka Koolisilmas vaata siia.

Digiherbaariumid aadressidel:  http://lemill.net/search?q=neiuploom ja   http://lemill.net/lemill-server/community/people/anlle

Hooandjas: 
Oleme loodusfotohuviliste kamp, kes soovivad kõike märgata ja märgatu kohta teadmisi saada.
Projekti käigus soovime läbi viia 3 üritust. Esimene meie üritus on loodushuviliste õpilastega reis väikesele Osmussaarele. Sihtgrupiks on õpilased, kes on fotoringi Märkajad liikmed. Mida enam õpilane õpib, seda rohkem ta teadmisi soovib, kui tal on asjade vastu huvi. Läbi pildistamise ja välipraktikumi omandab laps paremini teadmisi, sest oskab märgata ka vastavat keskkonda ja eripära.
Teise üritusena, planeerime laste loomingust rändnäitust. Antsla Gümnaasiumi õpilased tegelevad juba aasta loodusfotograafiaga ja õpilaslooming on kogunud tarkust ja julgust, siis otsustasime, et tuleb korraldada uus fotonäitus, et õpilaslooming oleks üldsusele kättesaadav. Kuna üritus viiakse läbi rändnäitusena, siis planeerime sihtgrupina ka inimesi üle Eesti.
Kolmanda üritusena korraldame konverentsi teemal „Märka ja avasta“. Konverentsil tutvustab oma tegemisi ja loomingut loodusfotograaf Janek Joab. Konverentsil saavad Antsla Gümnaasiumi Märkajad oma loomingut tutvustada.
Armas Hooandja! Loodame Teie kaasabile ja toetusele, et saaksime oma jätkusuutlikud plaanid ellu viia ja panna lapsi märkama loodust endas ja enda ümber. Hoiame Teid kursis oma tegemistega eelpool mainitud blogis ja erinevate väljaannete kaudu. Oma sponsoreid, kes meie tegemistele hoogu annavad täname ajalehes KooliSilm, Antsla valla lehes, Võrumaa Teatajas, Õpetajate Lehes ning ajakirja Loodusesõber ja ühtlasi teeme reklaami ka Hooandjale.

    Anet Ploom
    grupi asutaja
    Janek Joab
    õpetaja / juhendaja
    Triin Anier
    õpetaja / juhendaja
    Liisa Anier
    liige
    Tuule Müürsepp
    liige
    Diana Ots
    liige
    Anett Ruven
    liige
    Trine Tõniste
    liige
    Evely Tiganik
    liige
    Tõnis Urbanik
    liige
    Susan Ots
    liige
    Aisling Antsi
    liige
    Kertu Niit
    liige
    Kevin Grihin
    liige
    Marie Helena Rajatamm
    liige
    Laura Stella Soe
    liige
    Regina Ermel
    liige
    Käthy Tammemägi
    liige
    Lianna Põder
    liige
    Lisete Nagel
    liige
    Laura Lääts
    liige
    Tiina Ploom
    korraldaja
    Ülle Anier
    korraldaja

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et põhikooli riiklik õppekava näeb ette, et õpilane, kes hakkab lõpetama põhikooli, peab tegema lõputööks ühe loovtöö. AG õpilane Anet Ploom mõtles välja idee, et tema loovtööks on fotolaager Vilsandil. Seepärast ongi Anet Märkajate grupi asutaja liige. Laager Vilsandil toimus 2014. mais. Laagri eesmärk oli pildistada mõnda objekti või taime rohujuure tasandilt, kiviaeda ja midagi Vilsandile omast. Õppisime saarele omaseid taimi ja samblaid ning samblikke. Õppisime saart tundma.
Järgmise üritusena toimusid fotonäitused koolis, Karulas, Pokumaal ja Kohtla – Järvel Järve Gümnaasiumis.

Suvelaagrile järgnes oktoobrist 2014. sügislaager Luhasoo rabas. Laagri eesmärk oli hakkama saada külmas rabas, pildistada sügisvärve, midagi omast rabale ja ööd „Öös on asju!“ Saadi teadmisi, kuidas pildistada jäises looduses, kuidas mõjutab ööpimeduses kuu ja tähed pildi tegemist ja kuidas saab vee all olevatest laudteedest üle. Õppisime tundma rabas kasvavaid taimi, turbasammalt ja rabasaare faunat.

Kuna ka sügislaager õnnestus 100% või enamgi veel, siis detsembris käidi Taheval, Kõrgepervel ja Karulas jõulukaartide jaoks materjali pildistamas. Vaatamata lumevaesele talvele, tehti jõulukaardid ära ja jõululaadal müüdud kaartide raha eest saadi uus üritus korraldada.

Talvelaager toimus veebruaris Taevaskojas. Ööbiti Otteni metsamajas ja teadmisi koguti Suures ja Väikeses Taevaskojas. Talvelaagri eesmärk oli pildile saada linde, tutvust teha vesipapiga, pildistada jäätunud matkarada või silda, liivapaljandit ja lumekristalle. Saadi teada, kuidas mõjutab lumi pildi teravust, kuidas pildistada lindu ja kuidas pildistada paljandeid. Õppisime tundma ka samblikke.

Kevadlaager toimus märtsis 2015. Kalle Jürgenson aitas korraldada Märkajatele fotolaagri Vormsi saarele. Vormsil õppisime loojangu ja päikese tõusu pildistamist. Samblikest saime teada, millised on tundrasamblikud. Nägime hülgeid ja hülgepoegi. Õppisime saart tundma.


Aprillikuus käisime pildistamas ja linde õppimas Kobela rabas. Siin valmis ka film Märkajatest.

Maikuus vallutasime Oore. Oore eesmärk oli õppida taimi, taimede õisi ja näha ennast looduse osana. Oore eesmärk oli õppida ka loojangu pildistamist. Õpilased said teadmisi makrovõtete pildistamidest, kuidas pildistada ämblikuvõrku. Tänu ilmataadile õppisid lapsed udus pildistamist.

Seejärel tegime rühmasisese võistluse „Suveklõpsud 2015“

Suvelaagrid toimusid Kihnus, Manilaiul ja Osmussaarel. Tegemisi jagus igasse suvekuusse. Osmussaar muutus nii mõnegi suvelaagris osaleja lemmiksaareks, seepärast otsustati, et sellele saarele tuleb appi minna. Suvelaagri eesmärk oli puhata, pildistada saari, saare taimi – eriti käpalisi, vallutada Kihnu tuletorn ja teha loojangust pildid. Tutvuda Manilaiuga ja sealsete organismidega. Pildistada midagi omast saartele. Osmussaare eesmärk oli pildistada sealset rannikut, rannaniitu, roomajaid ja panka ning klinti. Ka Osmussaare üks eesmärk oli loojangu pildistamine, „linnujaht“ ja organismid saarel – näiteks millimallikad, võipätakad jne.

Sügistegevusse planeerime talgud Osmussaarel, meie soov on seal korda teha lõunasadam, remontida ära kaev ning korjata kokku klaas ja eterniit. Sügislaagri kohaks aga valisime Meenikunno raba koos Päikeseloojangu majaga.

http://vorumaateataja.ee/ee/60-uudised/13604-ettevotliku-kooli-edulugude-konkurss



Märkajad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar